Ta vare på hundens kropp – Oppvarming?
Oppvarming er viktig. Alle vi som trener og konkurrerer aktivt med hundene våre innen hundesport, eller kanskje driver med jakt eller trekk – burde se på hundene våre som toppidrettsutøvere.
En av de viktigste årsakene er at oppvarmingen forbereder kroppen gradvis til det den skal utsettes for. Både friske hunder og hunder med smerter i bevegelsessystemet (feks forårsaket av tidligere skader eller alderdom) trenger oppvarming.
For å unngå skader som blant annet muskelstrekk og forstuinger har hunden et spesielt sanseapparat i hver muskel, sene og leddkapsel som registrerer posisjon, strekk og tøy av ledd og bløtvev. Disse reseptorene er svært viktige for koordinasjon og for smidigheten av bevegelsene. Når hunden er i ro ligger dette systemet i “hviletilstand” og vil da ikke fungere optimalt som forebygging mot skader eller for at hunden kan yte maksimalt. En fordel med å “vekke” dette systemet før man starter med treningen er musklene da vil reagere raskere på hjernens signaler, og det blir lettere for hunden å reagere raskt på våre kommandoer
Hvis hunden har smerter, stivheter eller spenninger i bevegelsessystemet vil også forsiktig oppvarming være svært gunstig. Kroppen vil produsere endorfiner som er kroppens egen smertestillende hormon. Når man varmer opp kroppen gradvis og setter igang denne endorfinproduksjonen legger man til rette for at hunden skal kunne bruke seg mer riktig uten å utvikle kompensatoriske spenninger på grunn av smerter og avlastning.
Når hunden er i bevegelse stimuleres også leddbrusken til å ta opp frisk leddvæske slik at den kan fungere som god støtdemping i leddene. Dette forebygger slitasjeskader og kan i tillegg minske trykket på leddene for hunder som har plager som for eksempel AD eller HD.
Oppvarming får i tillegg fart på blodsirkulasjonen slik at næringsstoffer transporteres mer effektivt til muskler og indre organ som gjør at hunden kan yte maksimalt.
Nedtrapping etter treningsøkten er også viktig. Dersom hunden legges rett i bilen uten å få sjanse til å gå seg ned og bli kvitt melkesyren, kan musklene bli stive og mer utsatt for skader neste gang den skal trene.
Dette er altså viktig, men likevel så lett å glemme. Hvor mange ganger har ikke jeg sluppet mine hunder rett i heftig lek med en annen hund?
Eller på lydighetsbanen tatt Genie rett ut av buret i bilen og forventet at hun skal være PÅ med én gang? Satt henne rett inn i bilen etter en økt og forventet at hun skal stille like sprek på neste trening? ..
Nå vil jeg gjerne sette fokus på dette og prøve å bli flinkere til å ta vare på kroppene til mine hunder, som jeg ønsker å ha i god form så lenge som mulig. Dere må gjerne si ifra hvis dere ser at jeg slurver på trening!