Triggerpunkter

Triggerpunkter kalles også for «muskelknuter», «stresspunkter» eller myofascielle triggerpunkter. Disse kan finnes hos både aktive brukshunder, familiehunder og eldre hunder. 

Et triggerpunkt er en spesifikk spent muskelknute-/streng som er aktiv og hyperirritert og skaper smerter og nedsatt sirkulasjon og funksjon. De fleste hunder har noen slike, men er det flere kan det resultere i nedsatt bevegelsesfrihet. Hvis du kjenner rykninger i hundens pels eller ujevn struktur (endret form og tonus) på hundens muskulatur kan dette være triggerpunkter.

Hos hunder kan aktive triggerpunkter forårsakes av overbelastning over tid eller ved akutt stress av bestemt muskulatur, pga hundens eksteriør/avl, skader eller hard fysisk aktivitet. Triggerpunkter fører til forkortet muskulatur med nedsatt bevegelse i ledd, svakhet, lamhet, stivhet, halthet og smerte.

Generelt pleier symptomene å bli mildere etter lett aktivitet for så å returnere kraftigere etter hvile. Noen hunder kan starte friskt ut på turen men mister entusiasmen underveis. Overbelastning av muskulatur over tid vil få den belastede muskelen til å bli svakere og tåle mindre siden muskelen konstant er under stress, og skape et punkt eller stramt bånd av muskelfibre som kan kjennes ut som små knuter eller bånd. Strukturen på muskelen kan bli ruglete og kjennes ut som “bobleplast”.

Screen Shot 2014-09-18 at 11.41.51

Hva kan man gjøre?

Det er greit å notere seg at triggerpunkter ikke vises på røntgen og at mange veterinærer ikke er trent til å palpere etter triggerpunkter. Hvis hunden din viser mange av symptomene ovenfor og ikke responderer på NSAID´s eller annen type smertestillende behandling eller har hatt nevrologiske/ortopediske undersøkelser uten funn, kan det være at hunden din har myofasciell smerte med triggerpunkter.

Få hunden sjekket ut av noen som har kompetanse på triggerpunktsbehandling, for eksempel en autorisert hundemassør eller akupunktør som kan gi effektiv behandling. Medisinsk laserbehandling kan også ha god virkning.

NB: ALLTID FÅ HUNDEN UNDERSØKT OG BEHANDLET AV VETERINÆR FØRST.